top of page

עמידה והליכה

walking baby.jpg

עמידה והליכה מסמלים לכאורה את "סוף המרוץ" של שלבי התפתחות המוטוריקה הגסה, ומכאן גופו של הפעוט מתקדם ותנועתו משתכללת. מבחינה כרונולוגית יגיע תינוק לעמידה בסביבות גיל 10-12 חודשים ולהליכה עצמאית בסביבות גיל 15 חודשים בממוצע.

 

הליכה ראשונית

ההליכה הראשונית של התינוק מאופיינת בפישוק מסוים, כפות רגליים שפונות מעט החוצה ולעתים גם זרועות שנפתחות בכיפוף לצדדים. מנח זה נועד להגדיל את הבסיס וכך לעזור לתינוק לשמור על יציבות. כדי להתקדם, התינוק יבצע העברות משקל חדות מצד לצד והתנועה תראה מגושמת מעט ומקוטעת. במהלך החודשים ייסגר הפישוק הרחב, כפות הרגליים יצביעו קדימה, הידיים תהיינה חופשיות והתנועה קדימה תהפוך לחלקה ורציפה.

קושי/עיכוב בעמידה או הליכה עצמאית

 

ישנן סיבות רבות ומגוונות לקושי או לעיכוב בעמידה עצמאית או בהליכה עצמאית, אפרט חלק מהן:

 

גמישות במפרק הקרסול

תינוקות שמפרק הקרסול שלהם מאפשר טווח תנועה בטווח רחב מהרגיל (לא בהכרח רק תינוקות שאובחנו כבעלי 'גמישות יתר'), עשויים להיתקל בקושי לייצב את כף הרגל על הרצפה ולשמור על שיווי משקל. במקרים כאלה אני ממליצה על תרגול וחיזוק השרירים התומכים במנח עמידה, ולעתים אמליץ על נעילת נעליים גבוהות, לייצוב הקרסול.

 

מערכת שיווי המשקל

קושי בשמירה על שיווי משקל בעמידה או בהליכה עשוי לנבוע גם ממערכת שיווי המשקל שמקורה באזניים או במערכת הראיה (נדיר). לשלילת קושי כזה, אם קיים חשד, יש לגשת לרופא הילדים.

 

מנח כף רגל

מנח כף שאינו תקין ושימוש לא מלא של כל כף הרגל בדריכה ובתנועה, עשויים לשבש את היציבות של התינוק בעמידה ובהליכה. דוגמאות לכך הן הליכה על קצות האצבעות, או על הצד הפנימי או החיצוני של כף הרגל.

 

תבנית תנועתית

תבנית תנועתית "קשיחה", שאינה כוללת הפרדות בין איברים תסרבל את התנועה ותחבל ביציבות. לדוגמה - תינוק שאינו מסוגל להפנות את ראשו לאחור תוך כדי רוטציה במותן (הפרדה בין פלג הגוף העליון לתחתון), יתקשה יותר בתנועה רכה וחלקה בהליכה, וירבה בנפילות.

 

שלבי התפתחות קודמים

שלבי ההתפתחות הקודמים עשויים להשפיע במידה רבה על תזמון ההליכה וטיבה. לדוגמה ניקח תינוק שלא עמד/זחל על שש (על הברכיים). אותו תינוק יגיע, עם הזמן, לעמידה, יתחיל להלך סביב רהיטים, אך סביר מאוד שיתעכב את תחילת ההליכה העצמאית ויראה כאילו הוא מפחד לאבד תמיכה.

הוא צודק! מנקודת מבטו הוא לוקח בחשבון שהוא עדיין אינו יציב ותהליך הלמידה ידרוש ממנו כמה נפילות. איך הוא יבלום את עצמו "מהתרסקות" על הרצפה? הוא אינו יודע לרדת על ברכיו... אם יפול קדימה הוא ימצא את עצמו על משתטח קדימה על גחונו. חסר לו "שלב הביניים", חסרה לו יכולת הבלימה. תינוקות שמרגישים זאת, יחכו כמה שיוכלו כדי לפתח את מערכת שיווי המשקל ולהבטיח לעצמם מינימום פגיעות. כנ"ל לגבי תינוק שאינו יודע להתיישב מעמידה - מה יקרה אם יפול לאחור...?

 

נעליים ראשונות

פעולת כף הרגל משוכללת ומורכבת יותר כאשר אנו יחפים. לכן את הנעליים הראשונות כדאי לקנות ולנעול עם ביסוס ההליכה, כ-4-8 שבועות לאחר תחילת ההליכה העצמאית. גם לאחר מכן כדאי לזמן מספיק סיטואציות של הליכה ברגל יחפה על משטחים שונים ובמקומות שבטוחים לכך.

נעל לתינוק/פעוט חייבת להיות בעלת סוליה גמישה וקלה ככל הניתן. כמו כן חשוב שתעטוף היטב את הרגל ובכך תקנה לרגל תמיכה ויציבות על הקרקע. אל תחפשו בהכרח משהו יקר או מוכר. כל נעל בעלת תכונות אלו תהיה טובה.

 

גמישות גבוהה ונעילה מוקדמת

במקרים קיצוניים של גמישות גבוהה במפרק הקרסול, נקדים לעתים את נעילת הנעליים כדי לתמוך במפרק הקרסול ולהקנות לפעוט יציבות מספיקה לצבירת בטחון בתחילת ההליכה. אם עולה חשד של גמישות יתר יש להתייעץ עם איש מקצוע לפני נעילת הנעליים מוקדם מהמומלץ.

bottom of page