top of page

בקיעת שיניים אצל תינוקות 

סביב גיל 6-10 חודשים בוקעות בד"כ השיניים הראשונות.

 

אופייניות להופיע ראשונות הן השיניים התחתונות קדמיות ואחריהן העליונות קדמיות. טרם הבקיעה נבחין בד"כ בריור רב.

 

לעיתים ילווה את הבקיעה גם כאב בחניכיים, בעקבות דלקת קלה באזור הבקיעה, ונבחין שהתינוק מרבה לחכך את אצבעותיו (וגם את האצבעות שלכם :-)) בחניכיים המגורות, כדי להקל על הכאב.

 

מערך השיניים הראשוני (שיני החלב) כולל 20 שיניים ובד"כ יסיים את צמיחתו עד גיל שנתיים וחצי.

 

עיכוב משמעותי בצמיחת השיניים, או לחילופין צמיחה מוקדמת מהצפוי, בד"כ ינבאו איחור או הקדמה (בהתאמה) גם בצמיחת מערך השיניים הקבועות.

ביקור ראשון במרפאת השיניים

לביקורת רופא/ת שיניים מומלץ להגיע סביב גיל שנה, או כחצי שנה לאחר בקיעת השן הראשונה - המוקדם מבניהם.

מוזר ככל שזה ישמע - במסגרת קופות החולים, לא כל רופאי השיניים שמוסמכים לטפל בשיני ילדים אכן עברו התמחות ברפואת שיניים לילדים!! בעניין זה חשוב ולוודא שרופא השיניים אכן עבר התמחות כזו!!! אל תסתפקו בלשאול את המזכירה. בקשו תעודה.

צחצוח שיניים

ההמלצה הרווחת בעניין היא להקפיד לצחצח שיניים לתינוק, מיד עם צאת השן הראשונה. משחת שיניים היא לא ממש הכרחית בשלב זה ואם בוחרים בכל זאת להשתמש בה - מומלץ להקפיד על משחה ללא פלואוריד, שכן תינוקות עד גיל שנתיים (לפחות) אינם יורקים את שאריות המשחה שנשארה בפה. עד גיל שנתיים אין חובה במברשת שיניים וניתן להסתפק בגזה או באצבעון סיליקון שמשמש כמברשת עדינה מאוד. 

אם בוחרים להיעזר במברשת שיניים, עליה להיות בעליה סיבים רכים ועדינים וקטנה ככל הניתן.

הקלה על כאבים

כאמור בתחילת המאמר, בסמוך לבקיעה נבחין בד"כ באדמומיות סביב האזור שלעתים מלווה בכאב. חיכוך של החניכיים מקל בד"כ על הכאב, לכן - בקשה לי: כשהתינוק מנסה להקל על הכאב ע"י חיכוך ידיו בחניכיים, בבקשה אל תוציאו את ידיו החוצה. אפשרו לו להקל על עצמו ובאופן כללי - ידיים בפה זה נפלא (בשלב זה :-)). אפשרויות נוספות הן "נשכנים" (Teethers) או משחות שניתן להשיג בבתי טבע או בתי המרקחת.

bottom of page