איך זה מתחיל ?
הניסיונות הראשונים עשויים להראות מגושמים מעט. לעיתים קרובות יגיע תינוק להתהפכות ראשונה אל הגב ע"י הטיית כל הגוף כמקשה אחת הצידה, עד לכדי איבוד שיווי המשקל ו"נפילה" אל הגב. התהפכות כזו לרוב עדיין אינה מודעת ואינה מתוכננת מראש. היא אינה כוללת רוטציה במותן והעברת משקל הדרגתית, ומכאן התנועה הקשיחה והמגושמת שמסתיימת לעתים בחבטה קלה של הראש במזרן. מסיבה זו יש להקפיד להניח את התינוק על משטח (רצוי מזרן קשיח ככל הניתן), שמסוגל לספוג ניסיונות ראשונים של התהפכות :-)
מה קורה כשזה לא קורה...
תינוק בגיל המתאים שאינו מסוגל להתהפך יחוש לעתים תסכול וחוסר אונים, כשהוא "תקוע" במנח שאין ממנו מוצא. בהעדר יכולת להתהפך, מוצאים תינוקות רבים שיטות מקוריות יותר או פחות, כדי לנוע במרחב: חלקם דוחפים עצמם עם הידיים או הרגליים, חלקם מקדימים 'זחילה' ומדלגים על ההתהפכות ומוצאים עצמם לעתים תקועים על הגב או על הבטן, צועקים לעזרה, גם בגיל 7, 8 חודשים. עוד שיטה ידועה להתהפך מבלי לדעת להתהפך היא... לקרוא לאמא! השיטה הזו בדוקה, ועובדת כמעט תמיד :-)
איך נראית התהפכות נכונה ואפקטיבית?
-
התהפכות לצד שמאל ולצד ימין (בשכיבה על הבטן/הגב) במידה שווה, פחות או יותר.
-
רוטציה במותן – הגוף לא מתהפך כמקשה אחת, ישנה הפרדה בין פלג גוף עליון לתחתון.
-
שליטה בשרירי הצוואר בעת ההתהפכות – הראש מונח לאט על הרצפה ובתזמון מתאים, כדי למנוע מכה.
-
גב מעוגל.
יכולות מוטוריות קודמות להתהפכות
-
שכיבה נוחה על הבטן, הגב והצדדים.
-
זקיפת הראש והגב בשכיבה על הבטן.
-
מנח נכון של המרפקים מתחת לבית החזה / קירוב ידיים לקו אמצע הגוף.
-
הרמת הרגליים למעלה, בשכיבה על הגב.
-
העברות משקל מצד לצד בשכיבה על הבטן.
-
רוטציות במותן ומעבר קו אמצע.
-
מודעות גוף טובה.
תינוק שמתקשה באחת או יותר מהפעולות הללו, עשוי להתקשות בהתהפכות או לבצע אותה באופן לקוי - התהפכות לצד אחד בלבד, התהפכות כמיקשה אחת, חבטות בראש במהלך התהפכות וכו'.
ההתהפכות מתרחשת בממוצע בגיל 4-5 חודשים. לרוב, ההתהפכות מהבטן לגב מקדימה את ההתהפכות מהגב לבטן.
היכולת לשנות את מנח הגוף משכיבה על הגב אל הבטן ולהיפך, מאפשרת לתינוק תנועה במרחב ועצמאות מוטורית מסויימת. מצד אחד הוא יכול לבחור אם מתאים לו כרגע לשכב על הגב ולתקשר עם העולם מעליו, או לשכב על הבטן ולשחק בצעצועים שמונחים על הרצפה.
ההתהפכות מתרגלת את המערכת הווסטיבולרית (שיווי המשקל) ובהמשך מאפשרת לתינוק לנוע ממקום למקום במרחב, ע"י היפוכים רציפים.