top of page

הקלה על כאבי גזים (קוליק)

 

עובדה מצערת היא, שחלק גדול מהתינוקות סובלים בחודשים הראשונים מכאבי בטן, כתוצאה מהצטברות גזים (קוליק) במערכת העיכול. הקלה על כאבי הגזים כרוכה בעיקר בנסיון להפחית את היווצרותם מלכתחילה. קשת האמצעים לעשות זאת, כוללת בין היתר תרגילי תנועה, תזונה (של האם ושל התינוק), ותוספים.

 

תרגול תנועתי עם התינוק

בחרתי לפרט מספר תרגילים שיעזרו לכם, ההורים, להרגיע את הכאבים ולאפשר לתינוק לעבור את התקופה הזו ביתר קלות. 

 

 

3) תנועות אגן

בברכיים כפופות אל הבטן אנו מבצעים מעגלים באגן של התינוק, כשהירכיים שלו מגיעות לבטן עם כל כיפוף, ומעסות אותה.

תרגיל נוסף שיכול לעזור הוא תרגיל "אופניים" - כיפוף וישור הרגליים לסרוגין בתנועה שמדמה רכיבה על אופניים.

 

1) ערסול   

תנוחה בה גוף התינוק מכונס פנימה, ברכיו מכופפות אל הבטן וגבו מעוגל. על תרגילים לערסול ניתן לקרוא במאמר "ערסול" באתר. הערסול יכול להתבצע במנשא, על הידיים, או על המשטח.

 

2) עיסוי בטן

עם כף יד פתוחה שלנו אנו מעסים את הבטן במעגלים, עם כוון השעון. המגע אמור להיות מעט פנימי ולא רק על שכבת העור העליונה. ניתן להשתמש בקרם או שמן שקדים.  

 

 

תזונת האם

במצבים של הנקה, לתזונת האם השפעה מכרעת על היווצרות הגזים במערכת העיכול של התינוק. קיים ויכוח אדיר סביב אותם מזונות שמעודדים הצטברות גזים אצל התינוק. למרות זאת, ניתן לשים את האצבע על מספר מזונות שלכל הפחות "חשודים" ביצירת גזים. מזונות כמו כקטניות (בעיקר חומוס ושעועית), פירות הדר, שוקולד, מוצרי חלב ומאכלים חריפים, אינם מומלצים בזמן ההנקה. כך גם שתיית קפה. עבור מזונות אלה, נהיה חשדנים יותר בצריכתם במהלך ההנקה. 

 

תזונת התינוק

עבור תינוקות הניזונים מתחליפי חלב (נוטרילון, סימילק, מטרנה וכו') - ידוע לנו שתינוקות מגיבים בצורה שונה לכל תחליף, לכן, אם מתגבשת תחושה שכאבי הגזים מתרחשים בעיקר סביב ההאכלה, כדאי לבדוק לתקופה של מספר ימים את תגובתו של התינוק לתחליף חלב אחר.

 

תוספים

תוספים שמיועדים להקלה על כאבי גזים אצל תינוקות (כדוגמת 'סימיקול'), ניתנים בסמוך להאכלה ועשויים להקל מאוד על תופעת הקוליק אצל התינוק. גם בהקשר התוספים חשוב לדעת שיעילות התוסף משתנה מתינוק לתינוק. לכן, אם מרגישים שהתוסף אינו מספק הקלה, כדאי לנסות תוסף אחר. את כל התוספים ניתן לרכוש בבית המרקחת.

 

כמה דגשים לסיום

  • חשוב להבין ששינוי תזונתי דרמטי כדאי לו להיעשות בליווי של איש מקצוע שמתמחה בכך - תזונתאית או יועצת הנקה.

  • כשליש מהתינוקות סובלים מגזים בחודשים הראשונים. זה אומר ששני שליש (!) מהתינוקות אינם סובלים מקוליק בצורה מובחנת. לכן, יש צורך לבחון היטב את מקור הבכי ולשלול כאב או חוסר נוחות ממקור אחר.

  • הצטברות גזים עשויה להגרם, בין היתר, מתפיסה לא טובה של פטמת השד או פטמת הבקבוק, באופן בו במהלך היניקה של החלב נכנס אוויר שהצטברותו במערכת העיכול מחריפה את הבעיה.

  • תופעת הקוליק מופיעה במידה שווה, באוכלוסיית התינוקות היונקים, ובאוכלוסיית התינוקות שניזונים מתמ"ל. על כן, שינוי בהזנת התינוק להנקה או לתמ"ל, אינו רלוונטי בהקשר הזה.

  • נקודה אחרונה חביבה - חברים... זה אוטוטו נגמר. סביב גיל 4 חודשים תינוקות שסובלים מקוליק ייחושו הקלה משמעותית או הפסקה מוחלטת של הכאבים. 

bottom of page